tirsdag den 24. september 2013

Feriebagning - pølsebrød og squashboller



I den forgangne weekend var familien i sommerhus i det nordjyske. Turen var lidt et eksperiment for familiens sommerhus er ikke tidligere blevet brugt til overnatning i efteråret, men vi tænkte, at i år skulle det stå sin prøve, og så kunne vi ikke mindst kombinere det med 2 x familiefødselsdag.

Pga. lidt ged i planlægningen lykkedes det os kun at sætte 4 dage af til turen, men satsningen blev belønnet med dejligt vejr, og vi havde en helt igennem fantastisk tur. Vi fik hygget, spist, gået, set, plukket og leget. Mere om plukke-delen på et senere tidspunkt :)

Det er efterhånden blevet til en tradition, at vi på færgeturen med altid har pølsebrød med til frokost. Det er så dejlig nemt, og med al respekt for Molslinjen, så smager det altså også væsentlig bedre, end det man kan købe ombord - og er ikke mindst en hel del billigere.

Her kommer opskriften på mine altid vellykkede pølsebrød (12 stk):

2 1/2 dl mælk
25 g gær
2 spsk smagsneutral olie
1 tsk sukker
1 tsk god flagesalt
100 g groft mel (f.eks. graham, rugmel eller lignende)
ca. 300 g hvedemel
6 wienerpølser eller lignende
Æg til pensling

Lun mælken til den er lillefingervarm og hæld den i en røreskål over den smuldrede gær og opløs det i væsken. Tilsæt olien og den grove del af melet. Kom salt og sukker i og rør godt. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Husk at dejen ikke må få for meget mel. Læg den tilbage i skålen og stil den til hævning lunt i ca. 1 time.

Del dejen i 12 stykker og halver de 6 pølser så du får 12. Rul hvert stykke dej ud til en pølse, som du snor om et stykke pølse. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve lunt ca. 15 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.

Pensl pølsebrødene med sammenpisket æg og bag dem 15-20 minutter afhængigt af din ovns styrke. Lad afkøle på rist - spis et enkelt, for man kan jo ikke servere noget man ikke kender kvaliteten på - og når de er afkølede, lægges de i en pose og opbevares på køl, indtil de skal spises.


Hæver på plade


Uhm nybagte...

Inden man stikker på ferie, så synes jeg altid, at det er en god idé at tjekke, om der skulle ligge noget i køleskabet, som ikke kan holde, til man kommer hjem igen. I vores gemte der sig en lille temmelig træt squash, som bestemt havde set bedre dage. Der var ikke nok til en kage, så jeg fandt en af mine gamle favoritter frem nemlig squashboller, som er så dejligt saftige og lækre. Dem kunne vi så passende få til morgenmad inden bilturen til færgen ventede. Netop fordi de er så saftige, kan de sagtens bages dagen i forvejen. De er vildt saftige alligevel, selvom opskriften indeholder en del smør.

Squashboller (ca. 8 stk)

50 g smør
1 dl mælk
25 g gær
ca. 150 g groftrevet squash (med skræl)
2 spsk solsikkekerner
1 tsk sukker
1 tsk god flagesalt
1 lille æg
ca. 500 g hvedemel
Æg til pensling

Smelt smørret i en lille gryde og hæld mælken oveni. Hæld blandingen i en røreskål, hvor gæren er smuldret i. Opløs gæren og tilsæt squash og solsikkekerner og derefter sukker, salt og æg. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt godt. Bemærk at squashen gør dejen meget klistret men forsøg at tilsætte så lidt mel som muligt, hvor du stadig kan ælte dejen.

Form ca. 8 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve lunt ca. en halv time. Tænd ovnen på 220 grader. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 12-15 minutter til de er gyldne.



Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar