mandag den 13. april 2015

Nyttehave - det store projekt i 2015


Sidste år fik vi mulighed for at være en del af et havefællesskab, hvor kunne dyrke lidt grøntsager og bær, og ikke mindst danne os nogle erfaringer omkring det at have en køkkenhave. Der skal ikke herske tvivl om, at vi allerhelst bare vil have et hus, hvor vi kan få "hele pakken" i et hug, men det er ikke en mulighed lige nu af forskellige årsager. Derfor er det fantastisk at få mulighed for at dele en have med andre, indtil ens egen drøm kan gå i opfyldelse.

I år har vi dog været så heldige, at vi har kunnet tage drømmen et niveau videre, da vi har fået et nyttehavestykke sammen med nogle venner, hvor vi mere eller mindre selv kan bestemme, hvad der skal være. Haven ligger ovenkøbet i området, hvor vi gerne vil bo, så der er mulighed for at tænke lidt mere langsigtet end de max. to år, vi havde i det andet havestykke.

Det var synet på det øverste billede der mødte os for en måned siden, da vi overtog de ca. 250 kvm, og da vi fik at vide, at stykket sidste år var blevet fræset og dernæst var vokset så meget op på et år, ja helt ærligt, så var vi ikke helt sikre på, om vi havde kastet os ud i et umuligt projekt. Havestykket tiltalte os dog, da det ligger rigtig godt for solen - og ser man bort fra gyldenrisen, som er OVERALT, så er det en utrolig lækker jord. Det er godt nok lerjord, men det er slet ikke så tungt som i haven sidste år.

Første projekt var at rydde haven for den gyldenris, der var over jorden:


Dernæst lejede husbond en solid fræser og gik i gang med jorden:


Dernæst ville en del nok tænke, at så var jorden jo klar til at så i, men belært af sidste års erfaringer, hvor vi pga. tidsmangel (vi kom først i gang med haven midt i maj) ikke fik arbejdet jorden godt nok igennem inden vi såede, hvilket resulterede i at ukrudtet voksede hurtigere end planterne, og ikke mindst at vi så resultatet af, at lige præcis dette havestykke kun var blevet fræset sidste år, ja så var vi helt enige om, at der ikke var andet for end at gå i krig bevæbnet med kultivator, hakkejern og rive og så finde knofedtet frem. Det har betydet, at vi efter at jorden blev fræset har været inde manuelt og hakke og rive ukrudtsrødder op - bed for bed. Det er et KÆMPE arbejde! Jeg tør slet ikke tænke på hvor mange timer vi allerede har lagt, og vi er ikke færdige endnu. Jeg vil tro, at vi har nået ca. 3/4 dele af arealet. Der resterer endnu fire bede, men nu er det til at se enden af denne del af arbejdet, og hånden på hjertet: Det glæder vi os til. Det bliver rart at lave noget andet. Men skal vi gøre os forhåbninger om at få så meget som muligt væk, så er der ingen tvivl om, at det er nu, det skal gøres.

De første tre bede vi ryddede, plantede vi frugtbuske i med det samme. Det er ca. 3 uger siden. Der blev plantet ca. 25 hindbærbuske (både sommer- og efterårsvarianter), tre stikkelsbær, tre ribs (to røde og en hvid) og to solbærbuske. Derudover er der "dukket" et par stikkelsbærbuske op derude efter, at der er kommet blade på buskene. Foruden tre rabarberplanter og et bed med jordbær kommer dette til at udgøre vores frugtproduktion i første omgang. Vi regner ikke med at få sommerhindbær i år, da de sætter på andet års skud, så der kommer nok ikke noget før næste år.

Vi havde købt 20 jordbærplanter til det gamle havestykke sidste år. De havde så formeret sig til 80 stk i år, og de er blevet plantet i et stort bed med ukrudtsdug under. Det har vi gjort for at undgå at for meget lugearbejde. Det samme er gjort under solbær, ribs og stikkelsbær.

I den forgangne weekend fik vi også taget hul på det reelle såarbejde. Her blev der lagt kartofler i tre bede - svarende til 15 kg læggekartofler. De fleste havde ligget til forspiring i vores vestvendte soveværelsesvindue, men selvom vi havde købt mange, så var der ikke nok, så vi måtte købe 4 kg mere, og de var så spiret under andre vilkår i butikken. Nu er det spændende, hvor stort udbyttet bliver. Øvelsen er først og fremmest at få løsnet jorden, så den er nemmere at arbejde i til næste år. Men vi håber da, at få en del kartofler ud af det (læs mange).


Der lægges kartofler

Derudover såede vi spinat og hestebønner, og dette bed blev dækket med fiberdug efter såning. Det håber vi kan tage toppen af et evt. ustadigt vejr. Men begge dele skulle kunne sås tidligt, så vi forventer ikke, at det bliver et problem.


En fireårig kan godt hjælpe med at lægge store frø som hestebønner i jorden

Selvom vi slider i det i øjeblikket, så skal der også være plads til sjov og hygge. Junior har fået en rebgynge i et træ og så hygger vi næsten hver gang, vi er derude, med bål og snobrød eller skumfiduser. Trangiaen er også gerne med, så der kan blive til en kande stempelkaffe og en kop varm kakao. Herunder er lidt stemningsbilleder fra den første måneds tid, hvor temperaturen har svinget fra pivkoldt til t-shirtvejr:




Nyttehaven kommer som sagt til at fylde meget i mine indlæg over de næste måneder, da jeg også gerne vil forsøge at føre lidt havedagbog via bloggen. Derfor vil der inden længe komme en liste over, hvad vi sår i år og ikke mindst hvor meget. Vindueskarmene bugner med forspiringsprojekter, og vi er meget spændte på, om vi får det timet rigtigt.

Det kommer selvfølgelig ikke til at gå op i have det hele. Jeg har gang i håndarbejdsprojekter og anden selvforsyning, så selvom du ikke er til jord under neglene, så skal der nok komme andre ting til inspiration :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar