onsdag den 7. august 2013

I røg og damp - rygeost og varmrøget laks

Vi har mange gange talt om, at det kunne være sjovt at prøve at ryge noget på grillen, men har ikke lige haft mod på at kaste os ud i det. I sommerferien var tiden dog inde, så vi medbragte en omgang røgflis indkøbt i det lokale byggemarked, da vi skulle i sommerhus, og så var det ellers bare med at komme i gang.

Inden ferien havde jeg på det lokale bibliotek lånt Anne Hjernøes seneste bog "Annes Spisekammer", og deri var der bl.a. en opskrift på hjemmelavet rygeost. Det lød som et godt begynderprojekt, så det kastede vi os ud i. Den eneste hage ved det er, at du skal planlægge lidt forud, for det tager nogle dage at forberede, men den reelle arbejdstid er meget begrænset, så tidsøkonomien er i top. Opskriften kommer her:

Rygeost

1 liter minimælk
1 dl kærnemælk
1 tsk salt (f.eks. Maldon eller anden god salt)

Hæld mælk og kærnemælk i en skål og rør godt rundt. Læg et viskestykke over skålen og lad det stå ved stuetemperatur i ca. et døgn. En (gerne gammel og fremover beregnet til dette specifikke formål) sigte iføres et tyndt klæde og hænges oven på en skål. Hæld mælkeblandingen op i sigten og fordel salt godt deri. Dæk med klædet igen og sæt det på køl i et døgns tid igen. Den valle, der løber fra, skal da ikke gå til spilde, så den kan du snildt bruge til bolledejen.

Nu er det blevet tid til at fyre op under grillen. Læg en håndfuld gennemvædet røgflis oven på kullene og når røgen er blevet intens og tyk, kan du lægge osten på grillen. Jeg synes, det er lettest at lade den blive i sigten (dog uden klæde selvfølgelig!). Og så skal den ryges 2-3 minutter. Det giver en fin og mild røgsmag til en lækker friskost.

Hvis det passer til din smag kan du evt. drysse kommen over osten, men jeg må erkende, at det er en af de få madvarer, jeg aldrig har lært at sætte pris på, så det undgår jeg. Osten kan spises, som den er, på godt knækbrød eller andet brød, eller evt. røres med lidt cremefraiche, limesaft, salt og peber. Begge dele smager også glimrende som dip til grøntsager.

Osten sad - efter vores smag - lige i skabet, så vi fik mod på mere. Derfor købte vi et par laksebøffer, som også skulle udsættes for en gang røg, så det blev til varmrøget laks. Vi tændte grillen, som ovenfor beskrevet, og smed lidt gennemvædet røgflis på. Laksen fik vel ca. 15 minutter (evt kan man tage låget af til slut, hvis man ikke vil have det alt for røget), men det afhænger af, hvor varm grillen er. Med fisk er du sjældent i tvivl, når det har fået tilpas. Laksen kølede vi derefter af og lavede til en rillette med creme fraiche, citronsaft, salt og peber. Det smagte fantastisk. Helt anderledes end den købte varmrøgede laks, som er mere sød. Det var denne ikke. Til gengæld havde den en fantastisk røgsmag!

Vores første spæde forsøg med at ryge over grillen var en succes, og det skal vi helt sikkert prøve igen. Det hører bestemt til i kategorien af ting, det kan betale sig at gøre selv, for arbejdsindsatsen er lille og udbyttet er stort.

NB. Du kan sagtens bruge grillen, når du er færdig med at ryge. Så fisker du bare flisen op med en grill tang og ned i en balje vand. Lad grillen stå et par minutter inden du lægger bøfferne på, så de ikke kommer til at smage alt for meget af røg ;)


Den færdige rygeost - den mørke belysning gør desværre resultatet uret...


En stor grill til to stykker laks, men vi bruger hvad vi har :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar