torsdag den 17. oktober 2013

Havtorn - med et par opskrifter
For et par uger siden var vi ude at plukke havtorn sammen med nogle venner. Havtorn er jo blevet det nye sort, efter det nordiske køkken har vundet en plads i danskernes hjerter. Bærret er meget rigt på c-vitamin, så med et godt indtag, skulle der være mulighed for at holde en snue for døren.

Havtorn er et utrolig smukt orange bær, som vokser på buske med nogle modbydeligt store pigge på. Buskene vokser gerne, hvor naturen er vild, og andet ikke rigtig gider gro - f.eks. i sommerhusområderne langs den nordjyske vestkyst. Denne gang gik vores tur dog ikke så langt, da vi i stedet søgte mod Vestamager, hvor man også kan finde en del.

Den nemmeste måde at plukke bærrene på er simpelthen ved forsigtigt at klippe grene af. Man skal selvfølgelig ikke klippe hele planten ned men klippe lidt, som om man ville beskære busken. Der skal jo også være til næste år :)

Lad det være sagt, som det er: det er et møg-arbejde at gøre bærrene i stand! Jeg synes, at den letteste måde er at komme grenene i fryseren og fryse dem minimum 48 timer. Tag derefter en gren op ad gangen og klip de små bær forsigtigt af med en knibtang eller lignende. Det tager sin tid, men bærrene er meget skrøbelige og splatter nemt ud, hvis man ikke er forsigtig. Jeg har hørt, at man bare skulle kunne ryste dem af grenen, hvis bærrene er frosne, men det er der altså ikke nogen, der har fortalt de bær, jeg har plukket, suk...

Når bærrene er renset og vasket, skal de bruges hurtigt. Vi lavede en omgang syltede havtorn (som vi ikke har smagt endnu) og resten røg i muffins sammen med hvid chokolade. Her kommer opskrifterne:

Syltede havtorn (opskriften er fra Anne Hjernøes "Annes spisekammer)

300 g havtorn
150 g lyst rørsukker
atamon til skylning af glas

Havtorn og sukker koges i en gryde, til bærrene er glasklare og sukkerlagen tykner. Hæld blandingen på rene og atamonskyllede glas og luk glassene med det samme.

TIP: jeg tænker at de skal spises sammen med en god ost, men nu må vi se...


Muffins med hvid chokolade og havtorn (16 stk)

100 g smør
2 æg
1 1/2 dl sukker
1 tsk vaniljesukker
2 dl mælk
3 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
100 g havtorn
100 hakket hvid chokolade

Topping:
200 g friskost
1 dl creme fraiche
1 dl flormelis
1 citron

Tænd ovnen på 190 grader.

Smelt smørret. Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en hvid og luftig masse. Tilsæt smeltet smør og mælk og rør godt rundt.

Bland hvedemel, grahamsmel, bagepulver og salt og sigt det i æggemassen. Rør det godt rundt. Tilsæt havtorn og hvid chokolade og fordel det godt i dejen.

Hæld dejen op i 16 muffinforme (gerne papirforme der er sat ned i en metalform). Fyld formen ca 3/4, for de hæver lidt.

Bag dine muffins i ca. 15 minutter til de er gyldne. Tjek med en gaffel eller en kødnål, om der hænger dej fast. Gør der ikke, er de færdige. Lad dem køle af på en rist.

Til toppingen river du skallen af hele citronen (på den fine side på rivejernet). Pres citronen - du skal ca. bruge 2 spsk saft til toppingen. Pisk friskost, creme fraiche og flormelis godt sammen og tilsæt til slut citronskal og citronsaft. Smag til.

Når kagerne er kølet af, pyntes de med topping.

Note: Der er stor forskel i smagen af havtorn. Nogle er sursøde andre er decideret bitre. I mine muffins kom der begge dele, så nogle bidder var ret bitre mens andre smagte fantastisk! Jeg ved faktisk ikke om der er et trick til, hvordan man kan kende forskel?
Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar